2033 yılı için yapay zeka raporu yayınlandı! Piyasa pahası 4,8 trilyon dolara ulaşacak!

aG7wKmetsyYapay Zeka2 gün önce8 Okunma

Ancak, eşitsizliği artırabilecek yeni risklere de dikkat çekiliyor. Öbür yandan yapay zekanın piyasa bedelinin 2033’te 4,8 trilyon dolara ulaşması iddia ediliyor.

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) Teknoloji ve İnovasyon 2025 raporu yayımlandı.

Rapora nazaran, yapay zeka ekonomileri dönüştürüyor ve fırsatlar yaratıyor lakin bilhassa eşitsizliği artırabilecek yeni risklere de yol açıyor.

İlerleme ve gelişim için güçlü bir araç olabilen yapay zeka, “doğası gereği kapsayıcı” olarak görülmüyor.

fgggdgd

YAPAY ZEKA PİYASA BEDELİ EN YÜKSEK TEKNOLOJİ ALANI OLACAK

Yapay zekanın piyasa pahasının 2033 prestijiyle 4,8 trilyon dolara ulaşması ve dijital dönüşümde değerli bir güç haline gelmesi bekleniyor.

Piyasa bedelinin bu düzeye ulaşmasıyla yapay zekanın, objelerin interneti, blokzincir ve elektrikli araçları da geride bırakarak piyasa bedeli en büyük teknoloji alanı olacağı öngörülüyor.

Ancak yapay zeka altyapısı ve uzmanlığına erişim, birkaç iktisatta ağırlaşmaya devam ediyor. Başta ABD’de ve Çin’de olmak üzere 100 şirket, global kurumsal AR-GE harcamalarının yüzde 40’ını gerçekleştiriyor.

 APPLE, NVIDIA VE MICROSOFT PİYASAYI ELİNDE BULUNDURUYOR

Apple, Nvidia ve Microsoft üzere önde gelen büyük teknoloji şirketleri, tüm Afrika kıtasının gayrisafi yurt içi hasılasına karşılık gelen yaklaşık 3 trilyon dolarlık piyasayı elinde bulunduruyor.

 UNCTAD, ulusal ve kurumsal seviyede pazar hakimiyetinin, teknolojik bölünmeleri genişletebileceği ve gelişmekte olan birçok ülkeyi yapay zekanın yararlarından yoksun kalma riskiyle karşı karşıya bırakabileceği ikazında bulunuyor.

ÇOĞU GLOBAL GÜNEY’DE 118 ÜLKE, YAPAY ZEKA GELİŞMELERİNDE YER ALAMIYOR

Rapora nazaran, yapay zekanın dünya genelindeki mesleklerin yüzde 40’ını etkileyerek üretkenlik kazanımları sunabileceği iddia ediliyor. Lakin bu durumun kelam konusu işlerde çalışanların yerinden edilmesiyle ilgili telaşları de artırabilir. 

Yapay zekaya dayalı otomasyonun yararları nedeniyle iş gücünün olumsuz etkilenmesine bağlı olarak, eşitsizliklerin artabileceği ve gelişmekte olan ülkelerdeki düşük maliyetli iş gücünün rekabet avantajını azaltma riski bulunuyor.

Çoğu Global Güney’de olmak üzere 118 ülke, halihazırda yapay zekayla ilgili gelişmelerde yer alamıyor.

UNCTAD GLOBAL ADIMLAR ATILMASI DAVETİNDE BULUNDU

Bu nedenle UNCTAD, yapay zeka düzenlemesi ve etik çerçeve şekillenirken, gelişmekte olan ülkelerin bu tartışmalarda yer alması için daha güçlü memleketler arası işbirliği, eşitlik, şeffaflık ve ortak yararlara öncelik veren global adımlar atılması davetinde bulunuyor.

0 Oylar: 0 Oylar, 0 Oylar (0 Puanlar)

Bir cevap bırakın

Son yorumlar

Görüntülenecek bir yorum yok.
Size güncel haberleri gösterelim
  • Facebook38.5K
  • X Network32.1K
  • Instagram18.9K

En güncel yapay zeka haberlerini size bildirim olarak gönderelim.

E-posta yoluyla haber bülteni almayı kabul ediyorum. Daha fazla bilgi için, lütfen Gizlilik Politikamızı inceleyin

Kategoriler

REKLAM

Sonraki Yazı Yükleniyor...
Follow
Kenar çubuğu Ara Trendler
Popüler Haberler
Yükleniyor

Oturum açma 3 saniye...

Kayıt 3 saniye...