Yapay zeka teknolojilerinin yükselişiyle birlikte, bu alandaki data güvenliği ve zımnilik tasaları de artıyor.
Son olarak, Güney Kore Ulusal İstihbarat Teşkilatı (NIS), Çinli yapay zeka uygulaması DeepSeek’i maksat alarak, uygulamanın şahsî bilgileri “aşırı” bir biçimde topladığını ve kullanıcıları aldatıcı bilgiler verdiğini sav etti.
Bu suçlamaların akabinde Güney Kore hükümeti, DeepSeek’e karşı harekete geçti.
VERİ GÜVENLİĞİ VE SAKLILIK SUÇLAMALARI
NIS açıklamasına nazaran, DeepSeek uygulaması, kullanıcıların klavye girişleri, sohbet kayıtları ve pozisyon bilgileri üzere birçok hassas datayı topluyor.
Dahası, bu dataların kullanıcılara bildirilmeden reklam verenlerle paylaşıldığı ve hatta uygulamanın kendini eğitmek için kullandığı argüman ediliyor.
NIS, DeepSeek’in bu aksiyonlarının yalnızca Güney Koreli kullanıcıların değil, tüm dünya genelindeki kullanıcıların bilgi güvenliğini tehdit ettiğini vurguladı.
HÜKÜMET KURUMLARI UYARILDI
NIS, suçlamaların akabinde Güney Kore’deki tüm hükümet kurumlarına resmi bir bildiri göndererek, DeepSeek uygulamasıyla ilgili güvenlik tedbirleri almalarını istedi.
Bu bildiri, hükümet kurumlarının DeepSeek’i kullanmaktan kaçınmalarını ve kurum içi aygıtlarda uygulamanın kullanımını engellemelerini tavsiye ediyor.
ULUSAL GURUR SORUNU: KİMCHİ TARTIŞMASI
DeepSeek’in karıştığı bir öteki tartışma ise “kimchi”nin kökeni hakkında farklı lisanlarda farklı cevaplar vermesi. NIS’in savına nazaran, uygulama Korece sorulduğunda kimchinin bir Kore yemeği olduğunu, Çince sorulduğunda ise Çin’den geldiğini argüman ediyor. Bu durum, Güney Kore’de ulusal gurur sıkıntısı haline geldi ve DeepSeek’e olan reaksiyonları daha da artırdı.
DİĞER ÜLKELER DE ALARMDA: AVUSTRALYA VE TAYVAN’DAN UYARILAR
Güney Kore’nin yanı sıra, Avustralya ve Tayvan üzere kimi ülkeler de DeepSeek konusunda güvenlik tasalarını lisana getirerek ikazlarda bulundu yahut kısıtlamalar getirdi.
0 Oylar: 0 Oylar, 0 Oylar (0 Puanlar)