Yapay zekânın yükselişiyle birlikte bilgi merkezlerinin su tüketimi de alarm verici düzeylere ulaştı. Milyonlarca ton suya muhtaçlık duyan bu merkezler, kritik bilgi süreç altyapısını çok ısınmadan korumak için endüstriyel ölçekli soğutma sistemleri kullanıyor.
SICAKLIK DENETİMİ İÇİN DEVASA SU KULLANIMI
Tıpkı bir araba motoru üzere yüksek ısı üreten data merkezi bileşenleri, sistem arızalarının önüne geçmek için daima soğutulmak zorunda. Bu da yılda milyonlarca ton su tüketen soğutma kulelerinin çalıştırılmasını gerektiriyor.
Buna ek olarak, bilgi merkezlerinde makul bir nem düzeyini korumak için kullanılan nemlendirme sistemleri de büyük ölçüde su harcıyor.
SU KRİZİ DERİNLEŞİYOR
Uzmanlara nazaran, yapay zekâya bağlı su tüketimi 2027 yılına kadar 6,6 milyar m³’e ulaşabilir. Dünya Yaban Hayatı Federasyonu’nun iddialarına nazaran, global nüfusun %66’sı gelecek yıla kadar su kıtlığıyla karşı karşıya kalacak.
ŞİRKETLER SAKLI TAHLİLLER PEŞİNDE
Teknoloji şirketleri, su ve güç tüketimini azaltmak için yeni teknolojiler geliştirdiğini sav etse de, bu yolların ne kadar tesirli olduğu belirsizliğini koruyor.
Yapay zekâ çağında sürdürülebilir tahliller geliştirilmezse, data merkezlerinin neden olduğu su kıtlığı sorunu daha da büyüyebilir.
YAPAY ZEKA HER 50 SORUDA YARIM LİTRE SU TÜKETİYOR
0 Oylar: 0 Oylar, 0 Oylar (0 Puanlar)