ABD Başkanı Donald Trump, Çinli Deepseek firmasının geliştirdiği yapay zeka sohbet botunun, ABD teknoloji sanayisi için değerli bir rekabet sinyali verdiğini belirtti.
Deepseek’in piyasaya sürülmesi, ABD’li çip devi Nvidia’nın yaklaşık 600 milyar dolar piyasa kıymetini kaybetmesine neden oldu.
TRUMP: ÇİNLİ BAŞKANLAR BİLE BANA BUNU SÖYLEDİ!
Trump, “Çinli bir şirketten gelen Deepseek AI’nin piyasaya sürülmesi, ABD teknoloji sanayisi için bir ikaz olmalı. Kazanmak için rekabet etmeye odaklanmalıyız zira dünyadaki en düzgün bilim insanları bizde. Çinli önderler bile bunu bana söyledi.” sözlerini kullandı.
Çinli Deepseek’in geliştirdiği sohbet botu, piyasaya sürülmesinin akabinde süratle ABD’de en çok indirilen uygulama oldu.
Deepseek, büyük teknoloji firmalarından çok daha düşük bir bütçeyle tıpkı düzeyde yapay zeka geliştirdiğini tez ediyor.
Şirket, yapay zeka modelini geliştirmek için yaklaşık 6 milyon dolar harcadığını belirtiyor. Bu sayı, milyarlarca dolar yatırım yapan ABD’li teknoloji devlerinde alarma yol açtı.
ALMAN UZMANDAN OLAY YORUM “TARİH KİTAPLARI TEKRAR YAZILIYOR”
DW Business’tan Daniel Winter, Deepseek’in kesimde yarattığı tesirin büyük olduğunu belirterek, “Önceki tüm yapay zeka bilgilerinizi çöpe atın! Zira şu anda tarih kitapları yine yazılıyor. Deepseek, düşük maliyetle yüksek performanslı yapay zeka eğitiminin mümkün olduğunu kanıtladı.” dedi.
Deepseek’in muvaffakiyetini kıymetlendiren uzmanlar, yapay zekanın birbirinden öğrenerek kendini geliştirebilir hale gelmesinin kesimde “kalkış” (liftoff) olarak isimlendirilen bir periyoda işaret ettiğini belirtiyor.
Saygın teknoloji analisti Ben Thompson, “Deepseek’in, yapay zekanın insan üzere düşünebileceği AGI (Genel Yapay Zeka) düzeyine yaklaştığını düşünüyorum.” dedi.
AVRUPA’NIN YAPAY ZEKA HAYALLERİ GERÇEĞE DÖNÜŞEBİLİR!
DW Business muhabiri Winter, “Deepseek’in sırrı, en yeni Nvidia çiplerine erişememelerine karşın eski çipleri kullanarak emsal bir performans elde edebilmeleri. Bu, teknoloji kesiminde büyük bir ihtilal manasına geliyor ve bu yüzden beşerler bu kadar şaşkın.” tabirlerini kullandı.
Deepseek’in muvaffakiyetinin, ABD ve Avrupa’daki teknoloji devlerini yeni stratejiler geliştirmeye zorlayabileceği belirtiliyor. “Nvidia’yı düşünün… Yapay zeka çipleri sayesinde süratle yükseldiler. Lakin artık, en güzeli olmanın en değerli çipleri gerektirmediği ortaya çıktı. Bu yüzden Nvidia’nın piyasa bedeline dair beklentiler aşağı çekiliyor.” diyen Winter, açık kaynak yapay zeka geliştirme modeline geçişin bir tahlil olabileceğini vurguluyor ve ekliyor:
Avrupa ise uzun müddettir yapay zekada geride kalmış durumda. Fakat Çin, düşük maliyetle bu başarıyı yakalayabiliyorsa, Avrupa için de yeni fırsatlar doğabilir. Tahminen bu, Avrupa’nın yapay zeka düşlerini gerçeğe dönüştürebileceği bir fırsattır.
“VERİ GÜVENLİĞİ VE SANSÜR ENDİŞESİ
Deepseek’in Çin menşeli bir uygulama olması nedeniyle data güvenliği ve sansür tasaları de gündeme geldi.
Teknoloji uzmanları, Deepseek uygulamasının Çin hükümetinin kontrolünden geçtiğini ve hassas mevzular hakkında sansürlü karşılıklar verdiğini belirtiyor.
Ancak şirketin açık kaynaklı yapay zeka modelinin indirilebilir olduğu ve bağımsız şirketler tarafından sansürsüz hale getirilebileceği de tabir ediliyor.
TAMAMEN AÇIK KAYNAKLI BİR YAPAY ZEKA!
Winter, “Burada uygulama ile model ortasında bir ayrım yapmamız gerekiyor. Şayet Deepseek uygulamasını indirirseniz, Tiananmen Meydanı yahut Çin’in hassas bahisleri hakkında soru sorduğunuzda sansürlenmiş karşılıklar alırsınız.
Ancak, Deepseek’in açık kaynak kodlu modeli büsbütün indirilebilir ve üzerinde değişiklik yapılabilir. Bu da demek oluyor ki, bağımsız şirketler bu modeli alıp sansürsüz hale getirebilir.” açıklamasını yaptı.
Deepseek’in yükselişiyle ABD’nin yapay zekadaki geleceği sorgulanmaya başladı. Winter, “ABD ve Avrupa için yeni bir periyoda girdik. Çin, düşük maliyetle bu başarıyı yakalayabiliyorsa, Avrupa için de yeni fırsatlar doğabilir.
Belki bu, Avrupa’nın yapay zeka hayallerini gerçeğe dönüştürebileceği bir fırsattır.” tabirlerini kullandı. Yapay zeka yarışının kazananının kim olacağı ise belirsizliğini koruyor.
0 Oylar: 0 Oylar, 0 Oylar (0 Puanlar)