Çorum’da görme engelliler için eğitimde çığır açan proje: Konuşan Hücre

aG7wKmetsyYapay Zeka1 hafta önce2 Okunma

AA

BİLSEM Müdürü ve biyoloji öğretmeni Mehmet Fidan, Çorum 15 Temmuz Şehitleri Fen Lisesi öğrencileri İrem Sultan Şahin ve Zeynep Fidan ile birlikte görme engellilere yönelik inovatif bir eğitim gereci geliştirmek gayesiyle manalı bir projeye imza attı. Grup, duyma ve dokunma duyularını bir ortaya getiren özgün bir modelle eğitimde fırsat eşitliğine katkı sunmayı hedefledi.

Projenin birinci etabında, biyoloji derslerinde kullanılabilecek 3 boyutlu hücre modelleri tasarlandı. Devamında ise bir meyve sineğinin anatomisi modüler bir formda 3D yazılım teknolojisiyle tasvir edildi. Takım, geliştirdikleri yazılıma sesli anlatım ekleyerek, görme engelli bireylerin hem dokunsal hem de işitsel formüllerle hücre ve anatomi bilgilerini öğrenmesini sağlayan bir eğitim aracı oluşturdu.

Yaklaşık altı ayda tamamlanan “Görme Engelliler İçin Konuşan Hücre Projesi,” İzmir Milletlerarası İnovasyon, Bilim, Güç ve Mühendislik Fuarı’nda (IISEEF) büyük bir muvaffakiyet kazandı. 10 ülkeden 53 projenin yarıştığı aktiflikte birincilik mükafatına layık görülen bu çalışma, Türkiye’nin gururu oldu. Grup, bu muvaffakiyet sayesinde Londra’da düzenlenecek ve 80 ülkeden 500 öğrenciyi bir ortaya getirecek Gençlik Festivali’nde Türkiye’yi temsil etme hakkı kazandı.

AMAÇ, EĞİTİMDE GEREÇ EKSİKLİĞİNİ GİDERMEK

Mehmet Fidan, görme engelliler ortasında eğitim hayatını yarıda bırakma oranının Türkiye’de %60, Avrupa’da ise %20 düzeylerinde olduğuna dikkat çekti. Bu durumu, bilhassa eğitim gereçlerinin yetersizliğiyle ilişkilendiren Fidan, şunları söyledi:

Bu eksikliği gidermek emeliyle görme engelli öğrencilerimizin tahsil süreçlerine dayanak olacak bir model geliştirdik. Hem dokunsal hem de işitsel öğrenmeyi birleştirerek, görme duyusu olmayan öğrencilerimiz için avantaj sağlayacak bir tasarım oluşturduk.

Projenin sırf biyoloji ile hudutlu kalmadığını belirten Fidan, şu sözleri kullandı:

Bu sistemi fizik, kimya, hatta tarih üzere derslerde de uygulamak mümkün. Projemizi yapay zekâ ile daha da geliştirmeyi ve Manisiz Hayat alanında TEKNOFEST’te sunmayı hedefliyoruz. Eğitim malzemesi için patent müracaatımızı da yaptık.

ÖĞRENCİLER, TÜRKİYE’Yİ TEMSİL ETMENİN GURURUNU YAŞIYOR

Proje takımından İrem Sultan Şahin, geliştirdikleri 3 boyutlu modelleri 3D yazıcıyla ürettiklerini ve yazılım kademesini da şahsen üstlendiklerini vurguladı. “Okulumuzda görme engelli bir arkadaşımızın gereç eksikliğiyle karşılaştığını fark ettik. Bu projeyi, onların eğitimine dayanak olmak için tasarladık” diyen Şahin, Londra’daki şenliğe katılmanın kendileri için eşsiz bir tecrübe olacağını belirtti.

Ekibin başka üyesi Zeynep Fidan ise, tasarladıkları modelin Türkiye genelinde görme engellilere yönelik eğitim veren okullarda kullanılmasını arzuladıklarını lisana getirdi:

İzmir’deki müsabakada İngilizce sunum yaptık ve farklı ülkelerden beşerlerle tanıştık. Londra’da Nobel ödüllü bilim insanlarından eğitim alma ve ünlü üniversiteleri ziyaret etme fırsatı bulacağız. Bu deneyimler, şahsî ve akademik gelişimimize büyük katkı sağlayacak.

Proje takımı, elde ettikleri muvaffakiyetle sadece bilimsel bir çalışma ortaya koymakla kalmayıp, eğitimde manileri aşma yolunda kıymetli bir farkındalık yaratmayı başardı. Londra’daki şenlikte Türkiye’yi temsil edecek olmanın gururunu yaşayan genç bilim insanları, bu alanda daha büyük gayelere adım atmaya hazırlanıyor.

0 Oylar: 0 Oylar, 0 Oylar (0 Puanlar)

Bir cevap bırakın

Son yorumlar

Görüntülenecek bir yorum yok.
Size güncel haberleri gösterelim
  • Facebook38.5K
  • X Network32.1K
  • Instagram18.9K

En güncel yapay zeka haberlerini size bildirim olarak gönderelim.

E-posta yoluyla haber bülteni almayı kabul ediyorum. Daha fazla bilgi için, lütfen Gizlilik Politikamızı inceleyin

Kategoriler

REKLAM

Sonraki Yazı Yükleniyor...
Follow
Kenar çubuğu Ara Trendler
Popüler Haberler
Yükleniyor

Oturum açma 3 saniye...

Kayıt 3 saniye...