Dünyanın en süratli kullanıcı kazanan uygulamalarından biri olan ChatGPT, bu sefer de diğer bir araştırma konusunun odağında yer aldı. ChatGPT’nin OpenAI ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü tarafından ortalaşa yürütülen bir araştırmayla yalnızlığı tetiklediği ortaya çıktı.
YAPAY ZEKA TABANLI SOHBET ROBOTLARININ TAMAMINDA RİSK VAR
Yaklaşık dört hafta süren çalışmaya nazaran ChatGPT ve gibisi yapay zeka temelli sohbet robotlarını fazlaca kullanan şahıslarda yalnızlık hissi artıyor. Gerçek hayattaki etraflarıyla daha az etkileşimde olduklarını söyleyen bu bireylerde vakit içinde duygusal bağlılık oluşturma riski artıyor.
Araştırmada, 1 ay boyunca misal olmayan farklı geçmişlere sahip, 1000 kişi izlendi.
Metin tabanlı versiyon yahut iki farklı sesli ChatGPT sürümüne yönlendirilen iştirakçilerin bu sohbet robotlarıyla, günde en az beş dakika sohbet etmeleri istendi. Kimi iştirakçiler hür sohbetler gerçekleştirirken, kimileri ferdî ya da şahsî olmayan bahisler üzerine konuşmayı tercih etti.
Sonuçlara bakıldığında ise insan bağlarında duygusal olarak daha fazla bağlanma eğilimi gösteren bireylerin, sohbet robotlarına da daha fazla güvendiği ve yanlızlık hissini de daha fazla yaşadıklarını ortaya çıkarttı.
Araştırma kapsamında yapılan bir öbür ankette ise insanların ChatGPT’yi duygusal açıdan kullanmayı tercih etmediği sonucuna ulaşıldı.
0 Oylar: 0 Oylar, 0 Oylar (0 Puanlar)