Şirketler bâtın tahliller peşinde!: Her 50 soruda yarım litre su tüketiyor!

aG7wKmetsyYapay Zeka1 hafta önce9 Okunma

Yapay zekânın yükselişiyle birlikte bilgi merkezlerinin su tüketimi de alarm verici düzeylere ulaştı. Milyonlarca ton suya muhtaçlık duyan bu merkezler, kritik bilgi süreç altyapısını çok ısınmadan korumak için endüstriyel ölçekli soğutma sistemleri kullanıyor.

SICAKLIK DENETİMİ İÇİN DEVASA SU KULLANIMI

Tıpkı bir araba motoru üzere yüksek ısı üreten data merkezi bileşenleri, sistem arızalarının önüne geçmek için daima soğutulmak zorunda. Bu da yılda milyonlarca ton su tüketen soğutma kulelerinin çalıştırılmasını gerektiriyor.

Buna ek olarak, bilgi merkezlerinde makul bir nem düzeyini korumak için kullanılan nemlendirme sistemleri de büyük ölçüde su harcıyor.

SU KRİZİ DERİNLEŞİYOR

Uzmanlara nazaran, yapay zekâya bağlı su tüketimi 2027 yılına kadar 6,6 milyar m³’e ulaşabilir. Dünya Yaban Hayatı Federasyonu’nun iddialarına nazaran, global nüfusun %66’sı gelecek yıla kadar su kıtlığıyla karşı karşıya kalacak.

ŞİRKETLER SAKLI TAHLİLLER PEŞİNDE

Teknoloji şirketleri, su ve güç tüketimini azaltmak için yeni teknolojiler geliştirdiğini sav etse de, bu yolların ne kadar tesirli olduğu belirsizliğini koruyor.

Yapay zekâ çağında sürdürülebilir tahliller geliştirilmezse, data merkezlerinin neden olduğu su kıtlığı sorunu daha da büyüyebilir.

YAPAY ZEKA HER 50 SORUDA YARIM LİTRE SU TÜKETİYOR

  • Yapay zeka data merkezleri, sadece elektrik değil, bilhassa sunucuları soğutmak ve nem istikrarını korumak için büyük ölçüde su tüketiyor. 
  • OECD’ye nazaran 2027’de yapay zeka uygulamalarının yıllık su kullanımı 4,2–6,6 milyar metreküpe çıkarak Birleşik Krallık’ın yıllık tüketiminin yarısına yaklaşacak. 
  • Google ise geçen yıl 22,7 milyar litre su harcadı; bu ölçü, Türkiye’nin 2022’deki 63 milyar metreküplük toplam su tüketiminin üçte birine denk geliyor.

0 Oylar: 0 Oylar, 0 Oylar (0 Puanlar)

Bir cevap bırakın

Son yorumlar

Görüntülenecek bir yorum yok.
Size güncel haberleri gösterelim
  • Facebook38.5K
  • X Network32.1K
  • Instagram18.9K

En güncel yapay zeka haberlerini size bildirim olarak gönderelim.

E-posta yoluyla haber bülteni almayı kabul ediyorum. Daha fazla bilgi için, lütfen Gizlilik Politikamızı inceleyin

Kategoriler

REKLAM

Sonraki Yazı Yükleniyor...
Follow
Kenar çubuğu Ara Trendler
Popüler Haberler
Yükleniyor

Oturum açma 3 saniye...

Kayıt 3 saniye...