Türkiye, üretken yapay zeka kullanımında ortalamayı geçti

aG7wKmetsyYapay ZekaŞimdi2 Okunma

Şirketten yapılan açıklamada paylaşılan rapora nazaran, Türkiye’de üretken yapay zeka kullanım oranı geçen yıl 11 puan artarak yüzde 52’ye ulaşırken, Türkiye’de üretken yapay zeka kullanım oranı global ortalama olan yüzde 42’nin üzerinde seyrediyor.

Türkiye’de 1002 kişinin katıldığı anketle hazırlanan rapor, Türkiye’deki kullanıcıların yapay zekayı yüzde 72 oranında ferdî maksatlarla, yüzde 51 oranında eğitim için yüzde 34 oranında ise iş yerinde verimliliği artırmak için kullandığını ortaya koydu.

Yapay zeka farkındalığı ve kullanım oranı İstanbul’da yüzde 77’yle başka bölgeler ortasında en yüksek düzeyde bulunuyor.

Türkiye’de yapay zeka kullanım oranı yaş ilerledikçe düşerken, en fazla tercih edilen üretken yapay zeka modelleri ChatGPT, Gemini ve MyAI (Snapchat) olarak sıralandı.

Üretken yapay zekayı kullanan iştirakçilerin yüzde 12’si her gün, yüzde 37’si haftada bir, yüzde 18’i ayda bir, yüzde 33’ü ise daha seyrek kullanıyor.

Yapay zekayı sık kullanmayan iştirakçiler, performans, bilgi güvenliği ve kullanım zorluklarını münasebet gösteriyor.

İŞ YERİNDE YAPAY ZEKA KULLANIMI YAYGINLAŞIYOR

Türkiye’de yapay zekayı iş gayeli kullananların oranı yüzde 34 olarak belirlenirken, bu bireylerin yüzde 61’i iş süreçlerinde ağır halde yapay zeka araçlarından yararlanıyor.

Yapay zekanın iş yerindeki esas kullanım alanları ortasında bilgi arama yüzde 58, fikir üretme yüzde 47, yazılı içerik oluşturma yüzde 43, çeviri yapma yüzde 40, metin özetleme yüzde 34, data tahlili yüzde 31 ve görsel-sunum hazırlama yüzde 30’la yer alıyor.

Türkiye’deki şirketlerin yüzde 47’si üretken yapay zeka kullanımını teşvik ediyor lakin çalışanlarına yönelik eğitim sunma konusunda yüzde 74 oranında yetersiz kalıyor.

Türkiye’deki ferdi kullanıcıların üretken yapay zeka araçlarına fiyat ödeme oranı yüzde 23,5 ile yüzde 17,5 olan global ortalamanın üzerinde olduğu tespit edildi. Şirketi tarafından teşvik edilen çalışanlar ortasında bu oran yüzde 27’ye ulaştı.

Raporda ayrıyeten abonelik temelli isteğe bağlı görüntü (SVOD) hizmetleri, ikinci el aygıt tercihleri, toplumsal medya aracılığıyla alışveriş eğilimleri ve internet temas suratları üzere hususlara da yer verildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Deloitte Türkiye Teknoloji ve Dönüşüm Hizmetleri Lideri Hakan Göl, yapay zeka farkındalığı ve kullanımın tüm dünyada olduğu üzere Türkiye’de de süratle arttığını vurguladı.

Göl, “Dijital dünyada yeni bir işbirliği alanı olarak öne çıkan yapay zeka, global çapta yeni bir periyodun kapısını aralıyor.” sözünü kullandı.

Türkiye’de farkındalık ve kullanım artsa da şimdi iki şahıstan birinin yapay zekayı kullanmadığını aktaran Göl, “Yapay zekanın bilhassa çalışanların iş süreçlerine entegrasyonu ve verimlilik katkısının kıymetli olduğunu söylemeliyiz. Çalışan iştirakçilerin yarısı şirketleri tarafından üretken yapay zeka kullanımının teşvik edildiğini belirtiyor lakin erişimin mümkün kılınması ve verimliliğin arttırılması için eğitimler sağlanması noktasında beklentiler de artıyor.” değerlendirmesini yaptı.

Bir cevap bırakın

Son yorumlar

Görüntülenecek bir yorum yok.
Size güncel haberleri gösterelim
  • Facebook38.5K
  • X Network32.1K
  • Instagram18.9K

En güncel yapay zeka haberlerini size bildirim olarak gönderelim.

E-posta yoluyla haber bülteni almayı kabul ediyorum. Daha fazla bilgi için, lütfen Gizlilik Politikamızı inceleyin

Kategoriler

REKLAM

Sonraki Yazı Yükleniyor...
Follow
Kenar çubuğu Ara Trendler
Popüler Haberler
Yükleniyor

Oturum açma 3 saniye...

Kayıt 3 saniye...