Yapay zeka data merkezlerinin güç talebi 2030’a kadar dört kat artacak

aG7wKmetsyYapay Zeka1 dakika önce1 Okunma

Uluslararası Güç Ajansı’nın (IEA) yayımladığı yeni rapora nazaran, yapay zeka teknolojilerine olan global ilgi, bu alandaki data merkezlerinin güç tüketimini 2030 yılına kadar dört katına çıkaracak. Lakin uzmanlar, bu artışın iklim kriziyle çabada sanıldığı kadar büyük bir tehdit oluşturmadığını belirtiyor.

Rapora nazaran, sadece ABD’de, yapay zeka başta olmak üzere bilgi sürece faaliyetleri, 2030 yılına gelindiğinde çelik, çimento ve kimyasal üretimi üzere güç ağır dalların toplamından daha fazla elektrik tüketecek.

Raporda, yapay zekanın güç tüketimini artırmasına karşın, güç verimliliğini artırma, kamu hizmetlerini daha tesirli planlama ve yenilenebilir güç entegrasyonunu kolaylaştırma üzere alanlarda önemli yararlar sağlayabileceği vurgulandı.

Bu bağlamda, yapay zekaya dayalı sistemlerin uzun vadede sera gazı emisyonlarını azaltabileceği belirtiliyor.

IEA raporuna nazaran, yapay zeka kaynaklı güç talebi, şayet devletler tarafından yönlendirilmezse, etraf ve güç sistemleri üzerinde önemli baskılar oluşturabilir. Uzmanlar, yapay zekanın denetimsiz büyümesinin, bugüne kadar gelişmiş ekonomilerde sağlanan güç verimliliği kazanımlarını bilakis çevirebileceği ikazında bulunuyor.

Özellikle ABD’de, kapanmaya yüz tutan kömür santrallerinin yine devreye alınması ihtimali, bu tasaları artırıyor. Ayrıyeten yapay zeka data merkezlerinin yüksek ölçüde soğutma suyu gereksinimi, kurak bölgelerdeki su kaynakları üzerinde önemli baskı oluşturabilir.

0 Oylar: 0 Oylar, 0 Oylar (0 Puanlar)

Bir cevap bırakın

Son yorumlar

Görüntülenecek bir yorum yok.
Size güncel haberleri gösterelim
  • Facebook38.5K
  • X Network32.1K
  • Instagram18.9K

En güncel yapay zeka haberlerini size bildirim olarak gönderelim.

E-posta yoluyla haber bülteni almayı kabul ediyorum. Daha fazla bilgi için, lütfen Gizlilik Politikamızı inceleyin

Kategoriler

REKLAM

Sonraki Yazı Yükleniyor...
Follow
Kenar çubuğu Ara Trendler
Popüler Haberler
Yükleniyor

Oturum açma 3 saniye...

Kayıt 3 saniye...